Showing posts with label Dear Fabulous Life. Show all posts
Showing posts with label Dear Fabulous Life. Show all posts

Friday, December 5, 2014

Oversea Trip.



Throwback time! Hewhew. This happens on May this year.
At Gold Coast Airport.
         I went to Australia with the in laws family and this was my first time flying for 8 hours nonstop. Yes we survived with little turbulence during the flight. Seram! Fortunately I had no nausea and sleeping all the way to Australia. Reached Gold Coast Airport at almost 9.30 pm. Sleepy but at the same time feeling excited. Surely the climate was different from Malaysia! Feeling SEJUK to the bone! Mengada sangat kan! Cooler than GENTING HIGHLAND for sure.

         After getting through the airport’s officers, we continue our journey to the NORTH by renting a MVP car, easier to fit all of us. We spend our 3 nights at the Surfer Paradise. Yeay! The apartment was near to the sea! We can see the shore from our balcony. Wake up with the sound of waves crashing and rushing to the shore was an unforgettable moment! RINDU!

Driveway in front of the apartment early in the morning. Look straight you will find the sea. 

Friday, October 17, 2014

Wedding Pictures



As Salam,

Picture captures memories and the value is priceless.
Managed to get my wedding album finally after all the DRAMA with the LEP personnel. I will not mention full name here but you may find them after all.

Let me tell you the drama and here there goes ~

After 3 months of the event, I asked LEP when can I expected to have the album and the he said based on the terms, I shall get it 2 – 4 months after the event and he will called when it is ready. Maybe it was my mistake for not reading the terms correctly.

After 5 months of the event, the album is ready and LEP offered the postage services. I agreed for the album to be post to the house since since husband and I are quite busy at the time. Made full payment on 27th May and I waited the tracking number of the postage. Fortunately, after a month the photographer did asked me weather I received the album or not and no, I didn't received them. The LEP personnel said that he will check the status of the delivery and moments later he confirmed that the album was still with him. I really feel suspicious then.

After a few days, I asked again about the status of the postage, hoping again he will give me the tracking number. Casually, he said, they managed to find my house in order to deliver the album but no one seems to be at the house at that time. Can you believe it? It was on working days, of course there is no one at the house! We were working! I don't know why on earth he did not have the sense at all. He can just at least tell me a day earlier that somebody will come to deliver the goods!

Then, later he asked me to pick it up myself. Now I am pissed because I already made payment for the delivery and I don’t have time to go around during working days. Politely, I asked for him to deliver the album by postage again and hoping again for the tracking number. Then, after two times of asking about the status on July and August, he did not reply my massage at all! Melampau kot!

I can't take it anymore and I passed the task to husband. Husband called and asked about the album, he said to husband, “Saya kena check dulu, yelah main campak-campak je.” Eh, eh, eh…suka hati nak kata begitu! After confirming he had the album, we agreed to pick up at his place in Klang the next day. 

Today, my husband and I drove ourselves to Taman Sentosa Klang, called the LEP and we waited in front of NSK. He said he will be there in 15 minutes time. Both of us happily waited for him and minutes later, he asked us to wait for him in front of Sentosa Specialist Hospital. We navigated our way there about a few meters ahead. Waited, and managed to shop household and eating cendol while waiting. Suddenly, he called and said. “Saya ade dekat depan kedai alatulis BEACON, boleh ambil album kat sini. Saya nak hantar anak pergi sekolah”. WHAAATTTT! My husband was so pissed off right then and me also. I know the distance between the hospital and the stationary shop wasn’t far. But the integrity and how he treats the customer sucks big time! I will never forget this experience. KESIAN! He just passed album and terus blah and didn’t say thank you at all. Can’t believe I’m meeting people like this in this life.

Now about the album:-
  1. Alhamdulillah, no spelling mistake of the name and date
  2. NO hantaran pictures from me to husband. Not a single picture!
  3. NO picture with family at Nikah Event. SEDIH!
  4. The quality of the album was good.
  5. I wish there is more picture of the guest, so I know who came on that day.
So far, the picture was ok but only the service was terrible. The photographer still owes me a post wedding photo session and I think that I will let go of it. Lebih baik daripada sakit hati dengan service yang teruk.

These are the pictures that I like the most. Enjoy!









Friday, April 4, 2014

Blue Kitchen It Is

 
 
As-Salam,

Owh. It was a little bit dusty here don't you think so? Well, I'm quite busy with the work at the office and at the house. Haha. Only now I had a chance to update this dusty blog.

I am aiming for new oven right now and it is going to be placed at the new house. I dreamt to have a big oven for the kitchen but due to the space limit, I think I rather had a stand gas oven+cooker. It was a little small but worth it. And plus, I found this kitchen with the stand cooker at ww.houzz.com and it was gorgeous! It is done. My future kitchen will be in blue colour. InsyaAllah.
 

 



Monday, November 25, 2013

Puan is Back to the Office!



As-Salam,

          Hai. It has been two weeks of long holidays and had a super busy on the last triple weekends. Well, changing the title from "Cik" to "Puan" was a bit challenging. I am tired of course and while reading the letter from HR Dept, I was in a shock. I'm supposed to be "Cik" on 30th October lah! What an error. Sabar sajalah. Sambil urut dada.



          I'm married now and became a wife to Khairul Syafiq. Buat setakat ini, baru 3 kali masak untuk husband. Which are Ayam Masak Merah, Sambal Telur Puyuh and Sotong Ball. Ahahaha. Pitam! Yang lain tak sempat le teman nak mengerjakan lagi. Makan di kedai lebih banyak dari masak kat rumah. Boleh la tu kan? Asalkan perut kenyang, hati pun senang!


          Okey...nak preview gambar kawin. Sabar je bila tengok rambut lakiku itu, serabai benar. Jangan tak tahu, samping pun pengantin ikatkan sendiri. It was a hectic day! Berkejar sana sini. Masa ini memang teman idok kurus mana pon. After three weeks kawin baru lah terkedek-kedek nak start kurus balik. Itu pun lepas tengok latest gambar Liza Hanim and Faezah Elai dah kurus! Melelops uolls! So, determination is important at this stage. Feeling-feeling sikit! Padehal lunch tadi baru belasah sedas Megi Goreng dengan Telur Mata. Haah, dieeeet sangat! Next time nak cite pasal kawin la pulak! Kalau sambung sure nanti merepek meraban kat sini. See you soon. Bye~


Friday, August 30, 2013

Good Bye to Delicious Ice Creams!



As-Salam,

Black Rice Ice Cream
Salam Jumaat semua. I think this week was the hardest week of all. Well, from the picture you may see how good the ice-cream looks like. People, introducing ice-creams made from red and black rice. Alhamdulillah, it was a success but unfortunately, I was told this will need to stop and I was assign to another project for making break first cereal. Honestly I knew very well this was coming. It always has been this way. Belum sempat habis bikin product gempak, mesti tukar, tukar, tukar. Hei, bila nak maju ini macam people. YOU MAKE ME SICK! Nevermind, atleast now I know how to make good and healthy ice-cream. Esok di rumah boleh bikin ais krim sendiri. No need to buy from supermarket. Same goes to the break first cereal in the future maybe :)

Red Rice Ice Cream

Friday, June 28, 2013

Farewell Party at Pakistani Cuisine - Asif Beriani Restaurant



Hello,

Yesterday is the last working day for Mansor at our department. Sedih? Sedih tak? Sikit je. Mansor, lepas pindah tempat kerja baru ini, saya rasa semakin berasap la Innova kan. Maklumlah yang lain semua memang heavy smoker. OWH MY GOODNESS! Sentap! Perasaannya lebih teruk daripada musim jerebu di luar tatkala ini. Harap tidak la saya terpingsan-pingsan nanti. Huhu.

          Kami satu department semalam feeling-feeling sambut farewell Mansor dan Ayu di Restoran Beriani Asif. Yup, this is my first time being there. I think it is not that far from the office. About 15 minute by walking. If there were no guidance from En. Sobri or En. Mohd Noor, I am sure we could not find the place. 

At the entrance.
Taking pictures while waiting the meal. Highlights: I do think Kak Emy (in red blouse) looks slimmer from the last meeting. 
          The meal was absolutely remarkable. It is delicious and during the lunch period it is packs with people. I manage to take some picture of the food. Firstly, I tried their mango lassi and it was decious as if I am eating a fresh mango. Not kidding there. Then came the beriani rice made from 100% basmathi rice which is claimed to be good for your health has a really fluffy texture! Suka suka suka! The side dishes was even tastier - Chicken Masala, Lamb Shank, Grilled Lamb and Cucumber Salad. I didn't taste the chicken Masala. But the lamb shank was superb. The lamb was cooked perfectly and so tender! The grilled lamb was good too!

The food from the restaurant! Looks yummy!
Star of the day. I'm wishing all the best for both of them. May new place will gives them more joy and happiness!

Tuesday, June 11, 2013

My First Sewing Machine!



Salam all,

Yeay! Finally I got my first ever sewing machine! Yohho. Bulan ini memang budget sempit sangat sebab renew insurance kereta. Owh my! Memang budget habisss bulan ini. Tapi sebab dah tunggu lama berkehendakkan mesin jahit, ku pejamkan sahaja mataku ini.

          Dua bulan lepas, lelah cari mesin jahit murah (untuk budget bawah RM200) tetapi hasil adalah begitu menghampakan. Yang jumpa pun jenama Brothers yang harganya lebih RM700 dan display unit sahaja yang tinggal. Memang T.I.D.A.K lah saya nak membelinya. Semalam Maisara (kawan se-office) membawa khabaran gembira. Lazada ada promosi murah untuk Global Sewing Machine. Jadi, saya pun belilah satu.


a) Global Sewing Machine GSM-505 (Klik sini untuk ke promosi Lazada)

b) Global Sewing Machine GSM-338 (Klik sini untuk ke promosi Lazada)

c) Global Sewing Machine GL-SM2010  (Klik sini untuk ke promosi Lazada)
          Saya beli  Global Sewing Machine GSM-505 sebab harganya RM 179.00 masih dalam julat budget dan ade 8 jenis pattern jahitan. Mamang cepat servis daripada Lazada. Puas hati. Sebab dalam 24 jam saya dah dapat barang yang dibeli. Kagum sekejab. Semalam order, ini hari sudah sampai. Bila buka pakage, memang kenit saja mesin jahit tu. Ringan. Harap-harap tahan lama dengan keganasan saya. Siap boleh pakai bateri. Memang best! Jahitan pun boleh tahan kemas. Yang paling penting warranty selama SETAHUN dan kalau tidak puas hati dengan product boleh pulangkan ke Lazada dalam masa 14 hari.

          
          Kepada kawan-kawan yang mahukan mesin jahit yang simple (meaning bukan untuk kerja menjahit heavy duty) bolehlah singgah membeli-belah kat Lazada. Poromosi masih lagi berjalan sekrang ini. Selamat membeli-belah kawan-kawan. 

Friday, March 22, 2013

Shoe Festival 2013 & Pameran Pengantin 2013

Hello,

Sudah lama rasanya tidak update blog. Singgah sekejab nak bagi tahu kepada kawan-kawan yang minat dengan kasut, bolehlah berkunjung ke PWTC 29-30 Mac untuk Pameran Kasut 2013. Amboi, memang seronokkan. Saya memang tak sabar nak pergi melawat.

          
          Selain daripada kasut, yang paling penting selali bagi saya yang ada "Big Event" hujung tahun ini, harus kah bagi saya untuk melawat ke Pameran Pengantin 2013 juga. Tarikh yang sama dan waktu yang sama juga. Yeay! Sambil menyelam minum air. Senang kerja saya. See you there!


Friday, February 1, 2013

Glass Bottle for Wedding Favour




Hello.

Yup, it is Friday and I had a fine journey on finding glass container maybe for the wedding's favor. I actually have googled it up and thanks to the map, I found the place in one peace. Thank goodness the shop owner was so friendly and happily assist me with the things I need. These are the sample of glass jars that I bought from the supplier.

a) MG373 (200 ml) with gold lit - RM0.70 (60pcs / carton)
b) RP029 (200 ml) with gold lit - RM1.00 (24pcs / carton)
c) KL510 (510 ml) with gold lit - RM1.00 (46pcs / carton)

W929 (180 ml) with gold lit - RM1.00 (60pcs / carton)

I think it is kinda cheap and affordable. Wondering where I bought these jars? Maybe some of you already know where and some pf you might not. You can get these cute jars at :

QUALITY PACK SDN BHD (147438-X)
No. 52 Jalan Puchong Mesra 1,
Batu 7 1/2 Jalan Puchong, Kuala Lumpur.
Tel : 03-80763311
Fax : 03-80763300

No 29, Jalan Seroja 47,
Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bharu,.
Tel : 07-3513322
Fax : 07-3513321

For more information of their products. you can visit http://qp.com.my/

 

Wednesday, January 16, 2013

Blog Baru




Assalamualaikum,

Just want to update. I recently opened up a new blog ProjekKertas. This blog was made specially for things that I have made and other craft that I found interesting to share with you. Currently, I have only posted two entry at the moment and one of them are as same as the previous entry in this blog.

Care to visit to my other page - ProjeKertas. people. Kindly appreciate some support from all of you!


Monday, January 7, 2013

Al-Kisah Walimatulurus.

Assalamualaikum,


Sekadar nak berkongsi pengetahuan yang pada pendapat saya sangat menarik. Sebelum bertemu dengan artikel ini, saya sebenarnya tercari-cari akan kepentingan pelamin dalam sesebuah majlis perkahwinan. Maklumlah, memang benar kalau diadakan pemain pastilah sesuatu majlis perkahwinan itu nampak gah bukan tapi apa pula kepentingannya? Lalu saya terjumpa informasi ini dan sanggup pula saya copy dan paste di blog untuk dikongsikan. Selamat menbaca kawan-kawan. Harus di baca bagi mereka yang belum berkahwin dan bakal melangsungkan perkahwinan tak lama lagi. Setelah membaca artikel ini, apa yang terlintas difikiran tatkala ini, DIY jelah. Jimat kos :)


Walimah / kenduri kahwin dalam masyarakat Melayu


SEJAUH MANAKAH WALIMATULURUS TIDAK MELANGGAR SYARIAT ISLAM?

Walimah ialah makanan pada perkahwinan, berasal kata malam iaitu mengumpulkan kerana suami isteri berkumpul. Imam Syafii dan sahabat-sahabatnya mengatakan bahawa walimah itu berlaku pada setiap undangan yang diadakan kerana kegembiraan yang terjadinya nikah, berkhitan dan lain-lain .

PENGERTIAN WALIMATUL URUS

Walimatul ‘arus ialah kenduri bagi meraikan atau merayakan pengantin baru.Walimah ialah jamuan agama, bukan jamuan adat kebiasaan yang dibuat kerana Allah, bukan jamuan kebanggaan dan bukan sumber untuk mendapat keuntungan duniawi.

PENSYARI‘ATAN WALIMATUL ‘ARUS

Mengadakan majlis walimah adalah sangat digalakkan dalam Islam. Sabda Rasulullah sallallahu ‘alayhi wasallam:

حدثنا ‏ ‏سليمان بن حرب ‏ ‏حدثنا ‏ ‏حماد ‏ ‏عن ‏ ‏ثابت ‏ ‏عن ‏ ‏أنس ‏ ‏قال ‏ 
‏ما أولم النبي ‏ ‏صلى الله عليه وسلم ‏ ‏على شيء من نسائه ما أولم على ‏ ‏زينب ‏ ‏أولم بشاة

Maksudnya : telah meriwayatkan kepada kami Sulaiman ban Harb daripada Hamad bin Zaid daripada Tsabit bin Anas katanya: Aku tidak pernah melihat Rasulullah melakukan walimah untuk isteri-isterinya seperti yang baginda lakukan dalam walimah ketika kahwin dengan Zainab, iaitu baginda menyembelih seekor kibas.

TUJUAN WALIMATUL ‘ARUS

Tujuan mengadakan walimah adalah untuk mengumumkan pernikahan di samping menggembirakan pengantin yang baru menjejaki jinjang pelamin dan ia juga sebagai tanda kegembiraan orang tua kerana mendapat menantu baru. Pengumuman yang sebaik-baiknya ialah majlis perkahwinan yang diadakan di masjid dan dipukul gendang dan rebana.

Sabda Rasulullah saw:

Maksudnya:
“Umumkanlah perkahwinan dan selenggarakanlah di masjid dan pukullah gendang dan rebana pada hari perkahwinan itu.”
(Riwayat Ahmad dan Tirmizi)

Oleh yang demikian, dalam meraikan kegembiraan tersebut adalah penting bagi kita untuk membezakan antara adat dengan ibadat yang perlu dipatuhi. Tidak menjadi kesalahan kepada kita untuk mengikut adat resam sesebuah kaum asalkan adat itu tidak bertentangan dengan syara‘. Islam menggalakkan hiburan yang sederhana dan sopan dengan menggariskan beberapa syarat seperti berikut:

1. Tiada pergaulan bebas antara lelaki dengan wanita yang bukan mahram.

2. Nyanyian dan muzik yang tidak menimbulkan nafsu.

3. Tidak melalaikan ingatan dan kewajipan terhadap Allah subhanahu wata‘ala.

4. Senikata nyanyian tidak mengandungi perkataan-perkataan yang cabul atau tidak sopan.

HUKUM MENGADAKAN WALIMATUL URUS

Hukum mengadakan kenduri kahwin ini adalah sunat muakkad (sangat dituntut) sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Kata Nabi s.a.w. kepada Abdul Rahman bin Auf sewaktu beliau berkahwin, hendaklah kamu mengadakan kenduri kahwin sekalipun hanya menyembelih seekor kambing”.

Telah meriwayatkan kepada kami Ahmad bin Abdah: Telah meriwayatkan kepada kami Tsabit al Bunani, dari Anas bin Malik, katanya: Sesungguhnya Nabi Muhammad melihat pada Abdul Rahman bin Auf bekas minyak wanginya, lalu nabi bertanya “Ada apa gerangan ? Mengapa kamu melakukan ini?’ Lalu ia menjawab ; ”Wahai Rasulullah, saya telah berkahwin dengan seorang perempuan dengan mahar sekeping emas, Lalu Rasulullah menyahut “ Semoga Allah memberikan berkah kepada kamu dan adakan walimah walaupun dengan menyembelih seekor haiwan kibas”.

Telah meriwayatkan kepada kami Muhammad bin Abi Umar Al Adani dan Ghiyats bin Jaafar Ar Rahabi, katannya; Telah meriwayatkan kepada kami Walid bin Dawud, dari bapanya, dari Zuhri, dari Anas bin Malik, katanya: “Sesungguhnya Nabi Muhammad mengadakan walimah ketika berkahwin dengan Syafiyah dengan makan gandum dan kurma.”[1]


SITUASI WALIMAH MASA KINI

Majlis walimah yang diadakan dalam masyarakat sekarang banyak mendatangkan mafsadah daripada maslahah. Keadaan ini dapat dilihat dalam majlis walimah orang berada dan kurang berada. Begitu juga dengan majlis yang diadakan di kota ataupun di desa. Majlis yang diadakan banyak mendatangkan maslahah dan mafsadah kepada pihak yang mengadakan majlis walimah.

Walimah berbeza dengan apa yang kita kenal sekarang pesta perkahwinan. Jadi walimah lebih merupakan makan bersama yang dihadiri oleh tetamu yang turut menyaksikan akad nikah. Makanan yang dihidangkan bergantung kepada kemampuan pihak yang mengadakan majlis walimah. Mereka boleh menyembelih kambing dan apabila tidak sanggup, mereka boleh membuat makanan seperti yang dilakukan oleh Rasulullah ketika perkahwinan baginda dengan Syafiyah, iaitu dengan sekadar gandum dan kurma. Walimah wajib dilakukan oleh orang yang mengadakan majlis walimah, maka bahan makanannya dapat disesuaikan dengan kemampuan orang yang melakukan majlis walimah.

Keadaan ini berbeza dengan walimah kita pada hari ini, di mana orang yang mengadakan walimah sanggup menyediakan makanan yang berbagai jenis untuk dihidangkan kepada tetamu walaupun mereka kurang berkemampuan. Antara makanan yang disediakan bukan sahaja makanan berat seperti nasi serta pelbagai lauk pauk tetapi meliputi juga makanan berat yang lain seperti laksa, bihun sup, mee, kueh-mueh serta bubur sebagai pemanis mulut. Begitu juga dengan minuman yang pelbagai rasa seperti ais kacang, air sirap, air bandung, teh panas dan lain-lain lagi. Makanan yang dihidangkan pelbagai jenis adalah baik untuk diberikan kepada orang ramai. Makanan yang berlebihan lebih banyak membawa kepada pembaziran kerana tetamu makan bukan makan sekadar keperluan tetapi lebih kepada memuaskan nafsu. Keadaan dapat ini dilihat apabila tetamu mengambil makanan yang dihidangkan. Mereka akan mengambil semua makanan yang dihidangkan lalu dimasukkan kedalam pinggan yang disediakan. Apabila semua lauk–pauk bercampur, mereka tidak dapat menghabiskan makanan yang diambil lalu dibuang begitu sahaja. Keadaan ini berlaku keranamajlis perkahwinan yang diadakan lebih berunsurkan layan diri. Pihak tetamu tidak memikirkan bebanan yang yang ditanggung oleh pihak yang mengadakan majlis. Mereka sanggup berhutang daripada bank atau kaum keluarga terdekat dalam menyediakan majlis walimah ini. Semua ini dilakukan supaya majlis walimah yang diadakan setanding dengan majlis walimah orang lain. Mereka tidak mahu melihat cacat cela dalam majlis yang diadakan walaupun pada dasarnya mereka kurang berkemampuan.

Pihak majlis juga menyediakan buah tangan kepada tetamu. Beg berisi gula-gula, telur serta kuih-muih disediakan. Malang sekali batang bunga telur yang harganya melebuhi RM 2.00 di patahkandan dibuang di hadapan tuan rumah kenduri bukan untuk dibawa pulang setelah segala isi yang diberikan diambil. Begitu juga dengan beg yang disediakan dikoyak dan ditinggalkan begitu sahaja. Begitu juga dengan kad jemputan yang pelbagai harga dan bentuk diberikan semasa mengundang tetamu. Kad undangan terdiri daripada pelbagai harga hanyalah bertujuan memberitahu tarikh, alamat dan nama pengantin supaya jemputan dapat hadir ke majlis yang diadakan. Kad jemputan yang diberikan adalah baik jika sekadar mengingatkan jemputan tetapi kad jemputan yang melebihi RM 10.00 adalah mafsadah sahaja.

Adakah dalam melakukan walimatul urus harus mengeluarkan sendiri atau orang lain dapat membantu untuk mengadakan walimah demi menyemarakkan upacara walimah itu? Rasulullah tidak melarang orang lain boleh membantu demi seseorang yang melakukan perkahwinan untuk mengadakan walimah. Kerana itu kaum muslimim, dapat melakukan gotong royong bagi keperluan saudara kita yang melakukan perkahwinan untuk membantu mereka mengadakan walimah demi menyemarakkan perkahwinan mereka. Dengan cara demikian walimah yang menjadi kewajipan dalam upacara pernikahan itu dapat dilaksanakan dengan baik dan mendorong muslimin yang tidak mampu melakukan dan menjauhi perbuatan perzinaan, kerana dengan walimah itu perkahwinan akan lebih semarak dan syiar Islam lebih luas di tengah-tengah masyarakat kita[2].

Situasi ini sangat berbeza dalam masyarakat kita sekarang di mana kebanyakan majlis perkahwinan yang diadakan sekarang tidak berasaskan kepada kepada amalan bergotong royaong seperti dianjurkan. Majlis perkahwinan secara kontrak diadakan untuk memudahkan urusan majlis. Pihak yang mengadakan majlis hanya perlu menyediakan wang yang secukupnya. Pada hari majlis akan berlangsung makanan siap disediakan oleh pihak yang diamanahkan. Di sini tidak wujud kemesraan di antara satu sama lain. Semangat kekeluargaan dan silatul rahim semakin kurang.

Majlis walimah yang diadakan melibatkan perbelanjaan yang besar kerana wang hantaran melebihi RM 7000.00 hingga RM 20,000. Wang hantaran yang ditetapkan berdasarkan kepada tahap pendidikan, pekerjaan bakal pengantin, kedudukan keluarga serta kecantikan bakal pengantin perempuan. Disamping itu juga harga emas semasa juga turut diambil kira pengantin perempuan tidak dapat membeli barangan kemas jika hantaran yang diberikan sedikit. Begitu juga dengan keperluan lain seperti pakaian, set persandingan serta perbelanjaan walimah. Jika bakal pengantin seorang janda hantaran kurang berbanding dengan dara.

Wang hantaran daripada lelaki adalah baik sebagai persediaan kepada pengantin perempuan tetapi jika terlalu berlebihan sangat akan membawa mafsadah kepada pihak lelaki. Hantaran pula tidak menjadi rukun nikah tetapi hanyalah sekadar uruf atau adat dalam masyarakat sahaja[3]. Rukun nikah terdiri daripada lelaki,perempuan yang menjadi pengantin, wali yang mengakadkan perkahwinan, dua orang saksi yang mendengar akad dan mengesahkan akad, wali yang menikahkan pasangan pengantin dan ijab dan kabul iaitu lafaz akad nikah oleh wali atau wakil wali. Kabul ialah ucapan pengantin lelaki atau walinya sebagai tanda penerimaan.

Mahar atau mas kahwin merupakan salah satu syarat sahnya perkahwinan dalam islam dan telah diamalkan oleh Rasulullah tanpa memberatkan pihak lelaki . Hikmah diadakan mahar adalah untuk memuliakan wanita. Pihak lelaki yang mencari kaum wanita bukannya wanita yang mencari kaum lelaki. Tujuannya adalah untuk menzahirkan keinginan lelaki terhadap kaum wanita. Dengan cara ini. Dia memberikan hartannya sebagai pemberian ataupun hadiah daripadanya. Tidak seperti yang disangka sebagai harga wanita seperti setengan pendapat.

Firman Allah dalam surah An Nisa, ayat 4:

Maksudnaya “Dan berilah kepada perempuan–perempuan itu mas kahwin mereka sebagai pemberian wajib. Kemudian jika mereka dengan suka hatinya memberikan kepada kamu sebahagian daripada mas kahwinnya, maka maka gunakanlah pemberian itu sebagai nikmat yang lazat, lagi baik kesudahannya.”

Dalil yang menyokong dan menguatkan pendapat kewajipan mahar ialah Syarak menggalakkan pengurangan nilai mahar dan tidak melampau nilainya[4]. Ini dijelaskan oleh Sunnah . Rasulullah bersabda :

اكثر هن بركة اقلهن صداقا

Maksudnya; “Wanita yang paling banyak berkat ialah yang paling sedikit maskahwinannya.”

Rasulullah telah berkahwin dengan sebahagian dari isterinya dengan beberapa dirham sahaja. Begitu juga Rasulullah mengahwinkan anak-anak perempuannya iaitu Saidatina Fatimah iaitu anak yang paling disayangi dengan diberi baju besi oleh Saidina Ali.

Dalam hadis lain Rasulullah mengahwinkan setengah wanita dengan dengan lelaki yang tidak mempunyai harta. Rasulullah meminta sebentuk cincin diberikan sebagai mahar. Malag sekali Rasulullah beliau hanya mendapati pada lelaki itu beberapa surah al-Quran yang telah dihafaz lalu Baginda meminta lelaki tersebut menghafaz ayat Al-Quran sebagai maharnya.

Hal ini sangat bertentangan dengan kehendak syarak yang membebankan pihak lelaki, kerana terpaksa berhutang sekurang-kurangnya melebihi RM20,000.00 hingga RM 50,000.00 untuk sesuatu majlis walimah. Jika majlis walimah di kalangan orang terkenal seperti artis perbelanjaan yang lebih besar besar diperlukan. Hutang yang dibuat ini akan memakan masa hingga sepuluh tahun untuk diselesaikan. Pasangan ini akan memulakan kehidupan baru dan memerlukan banyak lagi perbelanjaan lain seperti rumah, kenderaan dan menyambut kelahiran orang baru setelah menimbang cahaya mata.

Masalah perbelanjaan yang besar inilah menyebabkan ramai pasangan kahwin lari di Selatan Thailand kerana untuk menyediakan wang hantaran tidak mampu dan tuntutan nafsu tak dapat ditahan. Untuk mengatasi masalah ini, kahwin lari adalah jalan utama. Kahwin tanpa restu keluarga, tanpa wali keluarga malah lebih memalukan keluarga. Barang-barang hantaran pula terdiri daripada barangan yang mahal seperti alat solek, kasut, wang hantaran, telekung untuk perempuan dan lain-lain lagi barangan berjenama. Barang-barang ini dibungkus dalam bentuk seni yang sangat indah dan diletakkan dalam bekas yang cantik untuk dipamerkan kepada orang ramai. Jika hantaran di kalangan orang kenamaan, hantaran barangan yang lebih mahal disediakan dan akan menjadi kebanggaan jika barangan tersebut diimport dari luar Negara. Keadan ini jelas dapat dilihat dalam majalah maupun kaca television. Kesenian dan keindahan dituntut oleh Islam, kerana Allah suka kepada yang cantik dan Allah itu adalah cantik. Jika hantaran yang disediakan akan membawa kepada keburukan dan riak sekadar untuk mendapat pujian, maka keadaan ini adalah ditegah oleh Allah.

Pakaian yang dipakai oleh pasangan pengantin pula sangat keterlaluan hingga menampakkan susuk tubuh badan yang sebenar. Walaupun pasangan pengantin memakai tudung menutup aurat tetapi menampakkan tubuh sebenar, adakah ini yang dianjurkan Islam? Adakah ini mengikut syariat Islam? Memakai pakaian yang meleret hingga ke tanah, terpaksa diangkat bila berjalan, tertarik mata memandang untuk melihat keayuan tubuh pemakai, pakaian mahal melebihi ratusan ringgit, malahan ribuan ringgit hanyalah dipakai untuk satu hari sahaja. Pakaian ini khusus untuk digayakan pada hari tersebut sahaja. Begitu juga dengan kasut yang ditempah khas. Adakah ini mengikut sunnah? Perlu diperhatikan bahawa majlis walimah yang dianjurkan jangan sampai berlebih-lebihan, apa lagi untuk mempamerkan kekayaan, kerana hal sedemikian sudah membawa kepada perbuatan syirik.Pakaian yang cantik dan bersih sangat dituntut oleh Allah. Pakaian ini tidak seharusnya mahal tetapi dapat mendatangkan keselesan kepada pemakai. Pakaian yang dipakai dalam majlis pula berbagai jenis kerana majlis walimah diadakan lebih dari dua hari.

Bersolek di hari majlis juga mendatangkan mafsadah kepada pengantin. Pengantin akan disolek sehingga menampakkan seri wajah. Bulu kening yang haram akan dicukur untuk tujuan tersebut. Masalah halal dan haram tidak dititik beratkan dan akan memakan masa yang lama disiapkan. Raja sehari disolek begitu tebal untuk menaikkan seri wajah. Ini bertujuan supaya pengantin nampak cantik untuk ditonton. Mengikut syarak, bersolek hanya tatapan suami, bukan untuk tatapan dan tontonan serta pujian tetamu yang hadir. Untuk menjaga solekan raja sehari sanggup tinggal solat. Kita harus sedar bahawa majlis walimah yang diadakan akan membawa keberkatan kepada pasangan pengantin dan zuriat keturunan hingga akhir hayat. Untuk mengatasi masalah ini kita haruslah berhati-hati dan bersederhana dalam semua hal.

Pemakaian inai akan menampakkan kejelitaan pengantin. Pemakaian inai bukanlah disunatkan tetapi hanya sekadar kebiasaan masyarakat yang memakai inai bila ada majlis walimah. Pemakaian inai tanpa corak lebih menampakkan keayuan pengantin. Kini pemakaian inai telah berubah. Pengantin lebih gemar memakai inai yang bercorak. Corak yang dilukis pula berunsurkan unsur-unsur kehinduan. Walaupun pemakaian inai tidak mendatangkan masalah kepada pemakai, namun keadaan ini sangat bertentangan dengan syariat Islam. Inai yang dipakai kini pula perlu dititikberatkan kesuciannya ditakuti bercampur dengan najis.

Dalam majlis walimah hendaklah diundang orang-orang yang memang patut turut serta di hari bahagia. Mereka terdiri daripada keluarga pengantin lelaki dan pengantin perempuan. Di samping itu kaum miskin juga tidak boleh dilupakan kerana mereka ini kurang menikmati makanan istimewa. Dalam majlis seperti ini makanan istimewa dihidangkan. Ini membolehkan mereka menikmati makanan ini dengan perasaan gembira dan dapat merasakan rahmat yang dilimpahkan oleh Allah kepada kita. Rasulullah sangat membenci kita meninggalkan golongan miskin dan melebihkan golongan kaya. Inilah tuntutan yang menunjukkan betapa besarnya sikap keperihatinan seseorang muslim kepada saudaranya yang miskin. Pada hari-hari bahagia seperti itu Islam memerintahkan agar kita tetap ingat kepada orang-orang miskin yang selalu dalam penderitaan yang sepatutnya mereka diberi kesempatan untuk menikmati hidangan enak dan lazat pada hari saudaranya merasakan kegembiraan dan kebahagiaan. [5]

Majlis yang diadakan pada hari ini lebih menjurus kepada golongan berada. Di jemput wakil rakyat , majikan walaupun berlainan agama kerana sampul yang dihulurkan lebih bernilai dari golongan miskin. Hidangan khusus disediakan kepada golongan berada ini. Layanan istimewa diberikan berbanding golongan miskin yang datang pula bersama keluarga yang ramai.

Islam menegaskan bahawa menyanyi dan main muzik bukanlah suatu perbuatan yang dilarang selagi tidak melampau tidak melanggar syiarat Islam. Majlis walimah ini diceriakan lagi dengan penampilan juru hebah atau DJ yang dijemput khas. Bayaran dikenakan buat perkhidmatan juruhebah ini. Begitu juga dengan bayaran sewa set alat muzik. Ini semua semua menambah perbelanjaan majlis. 

Begitu juga tempahan juru gambar pada hari majlis walimah. Juru gambar akan mengikut ke mana sahaja pengantin untuk merakam detik-detik raja sehari. Jika tidak diguna khidmat juru gambar adakah majlis tidak dapat dirakam? Juru gambar pula kadang kala berlainan agama dengan pengantin. Juru gambar didatangkan khas daripada syarikat-syarikat tertentu.

Tidak ketinggalan juga di adakan pula majlis tarian sebagai hiburan seperti joget dan karoke. Majlis tarian dicampur lelaki dan perempuan yang bukan muhrim. Mereka bebas berseronok hingga lewat malam Majlis seperti sangat dibenci oleh syarak. Kita perlu melihat kesan majlis yang diadakan sebegini kepada pasangan pengantin, majlis yang diharapkan keberkatan telah dicemari unsur-unsur yang bertentangan dengan syarak. Muzik adalah sesuatu yang dibenarkan oleh Islam tetapi telah menjadi haram disebabkan tindakan yang keterlaluan menjadikan muzik dibenci Allah.

Dari Hadis Rasulullah menegaskan bahawa menyanyi serta bermain muzik bukanlah suatu perbuatan yang terlarang selagi tidak melampaui batas. Menyanyi dibolehkan untuk memeriahkan sesuatu perayaan atau sambutan.

Majlis walimah yang diadakan sekarang juga telah bercampur lelaki dan perempuan. Walaupun tempat makan berasingan dibuat tetapi masih tetap bercampur lelaki dan perempuan. Lelaki dan perempuan bebas ke sana ke mari tanpa segan silu. Sahabat handai bebas bergambar dengan pasangan pengantin tanpa perasaan malu.

Apabila kita mendengar atau bertemu dengan seseorang teman yang baru sahaja melakukan pernikahan, kita hendaklah turut menyatakan perasaan gembira. Kita memberikan sambutan kepada pengantin dengan ucapan yang mengembirakan hati mereka. Hal ini juga Rasulullah lakukan apabila Baignda bertemu dengan pengantin. Ketika baginda bertemu, Baginda akan mengucap dan mendoakan semoga pengantin baru akan sentiasa berada di dalam lindungan Allah dan didoakan semoga suami isteri yang baru itu sentiasa mereka tetap berada dalam ikatan yang kukuh dan mendapat kehidupan yang baik. Orang bukan Islam juga memberikan ucapan selamat dan turut menyatakan kegembiraan mereka dengan ucapan mudahan pengantin akan memperolehi kedamaian dan memperolehi ramai zuriat. Menurut Aqil bin Abi Thalin ialah “ Semoga Allah menjadikan kedua mempelai tetap berada dalam naungan Allah.” Ucapan seperti ini merupakan satu ibadah. Di samping itu kita mendoakan kedua mempelai itu supaya tetap memperolehi kerukunan, kebahagiaan, dan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Perkara berbeza dengan ucapan selamat seperti yang diucapkan oleh orang bukan Islam, sekadar mengharapkan pengantin itu rukun dan ramai anak yang tidak mengandungi masalah ukrawiyah.

Telah meriwayatkan kepada kami Muhammad bin Abadah Al Wasithi, telah meriwayatkan kepada kami Abdul Malik bin Hussin Abu Malik An Nakhmi, dari Mansur, dari Abi Hazim, dari Abu Hurairah, katanya “Rasulullah bersabda “walimah pada hari pertama, adalah satu hal yang benar, pada hari kedua suatu perkenalan, sedangkan pada hari ketiganya adalah merupakan pemeran dan mencari populariti.”

Hadis ini memberitahu kepada kita agar tidak berlebihan dalam mengadakan majlis perkahwinan. Majlis walimah yang hendak diadakan tidak boleh melebihi dari tiga hari kerana ia akan mendatangkan banyak mafsadah dari maslahah. Majlis walimah yang diadakan akan menyebabakan lebih banyak pembaziran dalam semua aspek. Majlis persandingan yang diadakan sangat bertentangan dengan syariat Islam. Tujuan diadakan majlis persandingan adalah untuk membolehkan pengantin ditonton oleh segenap lapisan tetamu tanpa mengira aurat dan batasan agama. Keluarga pengantin dan tetamu akan menepung tawar pengantin. Tradisi menepung tawar pengantin adalah tradisi masyarakat Hindu. Selesai sahaja menepung tawar, pasangan pengantin akan bersalaman dengan orang yang menepung tawar tanpa mengira batasan aurat. Masyarakat Islam kini lebih mementingkan tradisi Hindu dalam majlis persandingan berbanding syariat Islam keranadalam syariat islam tidak ada majlis persandingan.

Dalam upacara persandingan ini juga melibatkan persiapan pelamin yang lengkap. Pelamin yang ditempah bukan murah harganya. Set pakaian persandingan serta andaman akan menelan perbelanjaan hingga ribuan ringgit. Masyarakat Islam dalam beberapa tahun kebelakangan lepas kurang menggunakan pelamin tetapi masyarakat Islam kini sangat suka menyediakan pelamin. Keadaan ini mungkin disebabkan masyarakat sekarang tidak memikirkan sangat perbelanjaan. Mereka lebih mementingkan keseronokan, kemegahan dan kebanggaan untuk dijadikan kenangan. Bagi masyarakat bandar pula, pemakaian pelamin sudah menjadi satu kewajipan. Pelamin yang ditempah khas yang menelan ribuan ringgit sudah menjadi kemestian. Pelamin ini terdiri daripada pelbagai rekaan menurut citarasa berdasarkan tema perkahwinan. Contohnya perkahwinan Shahridhah dan Nur Zuhaima memilih tema Arab dan P. Ramli, manakala pakaian pengantin dan solekan juga daripada Butik Pengantin RS. Hiasan bunga terdiri daripada bunga-bungaan hidup malahan diimport khas dari luar negara. Kewujudan pelamin yang mahal akan mengundang pula kehadiran juru solek yang berlainan agama dan bangsa. Malang sekali bagi pengantin yang disolek membenarkan juru solek menyentuh mereka sesuka hati. Contohnya perkahwinan Afifah dengan pasangannya memilih Eric sebagai juru solek mereka walaupun berlainan agama. Ini jelas dapat dilihat di dalam majalah hiburan yang khusus memaparkan perkahwinan golongan terkenal. Semua ini dilakukan untuk kelihatan cantik dan menarik dipandang.

Perbelanjaan majlis perkahwinan akan menjadi lebih besar jika majlis diadakan di tempat menarik seperti hotel seperti perkawinan Afifah dengan pasanggannya iaitu Alwi yang diadakan di hotel Grand Ballroom, Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur. Upacara memotang kek bertingkat akan dijalankan bagai memeriahkan sesuatu majlis walimah. Pemotangan kek ini adalah mengikut tradisi masyarakat barat yang tiada dalam syariat Islam. Memotang kek untuk dimakan adalah baik tetapi segai satu istiadat perkahwinan adalah membawa mafsadah kerana harga kek adalah mahal.

Ketibaan pengantin dengan kereta yang dihias cantik juga mengikut istiadat masyarakat Cina. Tidak menjadi kesalahan kepada pengantin menggunakan kereta biasa yang digunakan sehari-hari. Untuk mendapatkan kereta baru yang cantik mereka sanggup menyewa dari kedai kereta.

Selesai sahaja urusan majlis walimah tuan yang mengadakan walima sibuk pula membuka sampulkan yang dihulurkan untuk menghitung jumlah yang diperolehi untuk membayar segala perbelanjaan yang dibuat dalam majlis tersebut. Tujuannya supaya hasil kutipan dapat membawa keuntungan dan membawa pulangan.

Keadaan ini sudah bertentangan dengan syariat Islam kerana tujuan walimah telah bertukar dari kenduri kepada berniaga.Situasi inilah yang selalu terjadi dalam masyarakat kita pada hari ini. Hal ini wujud kerana masyarakat kita kurang berkemampuan untuk mengadakan majlis walimah tetapi sangat terikt-ikut dengan keadaan persekitaran, takut dikatakan tidak sama dengan orang lain dan ketinggalan zaman. Pihak yang mengadakan majlis walimah tidak malu bersalaman dengan tetamu yang mengharapkan sumbangan dari tetamu tanpa mengira tetamu miskin atau kaya. Inilah fonomena besar yang terjadi dalam masyarakat yang mengadakan majlis walimah pada hari ini.

Inilah keadaan yang terjadi dalam majlis walimah kita pada hari. Untuk menjaga status manusia sanggup berbuat apa sahaja. Maslahah dan mafsadah kurang difikirkan, kemahuan dan kepuasan harus ditegakkan.

KESIMPULAN

Saat yang paling bahagia bagi seorang insan adalah ketika berjaya diijab kabulkan. Majlis ijab kabul akan disertai dengan majlis walimatulurus. Majlis walimah yang diadakan secara besar-besaran membolehkan ramai jemputan menikmati hidangan. Dalam mengadakan majlis perlu dipelihara batasan agama agar keredaan menjadi matlamat utama. Di samping itu juga diharapkan doa daripada hadirin akan membawa kebahagian yang berkekalan.

Bibliografi
Yusuf Al-Qardawi ,Dr.1995. Terj. Zalidi Jalil. Fatwa Masa Kini . Kuala Lumpur : Pustaka Salam. Dato’ Ismail kamus, 2009.Indahnya Hidup Bersyariat.Puchong : Telaga Biru.
Muhamad Thalib. 1997. Kedamaian Suami Isteri, Kuala Lumpur :Darul Nu’man.
Ahmad Hatta, Dr. 2009. Tafsir Quran Perkata, Jakarta : Pustaka Maghfirah.
Abdullah bin Muhamad Basmih. 1983. Tafsir Pimpinan Rahman. Kuala Lumpur: Jakim.
Muhamad Thalib. 1997. Kedamaian Suami Isteri, Kuala lumpur : Darul Nu’man.
Ismail Kamus. 2009. Inadahnya Hidup Bersyariat, Damansara : Telaga Biru


[1] Muhamad Thalib. 1997. Kedamaian Suami Isteri,Kuala Lumpur : Darul Nu’man.
[2] Dr. Yusuf Al-Qardawi.1995. Terj. Zalidi Jalil. Fatwa Masa Kini. Kuala Lumpur. Pustaka salam.
[3] Dato’ Ismail kamus, 2009. Indahnya Hidup Bersyariat.Puchong, Telaga Biru.
[4] Dr. Yusuf Al-Qardawi.1995. Terj. Zalidi Jalil. Fatwa Masa Kini (ms:28). Kuala Lumpur. Pustaka salam.
[5] Taqiyuddin Abu Bakar bin Muhamad Al-Husaini. Jld2. Terj. Ahmad Semait. Kelengkapan Orang Soleh. Singapura. Pustaka Nasional.



Thursday, January 3, 2013

2013 Resolutions




The third day of 2013

Assalamualaikum,

It has been the third day of 2013, I guess it wasn't that late to say happy new year although for me I already had my new year on 15 November 2012 ( 1 Muharram 1434 ). According to the Islamic Calender, I would be 30 years old this year. Alhamdulillah. Welcome to the 3 series. I was born on 2nd Jumaada al-awal 1404 A.H and after some serious online calculation, I will be celebrating the 30th birthday on 14th March 2013. Wohho...okey, hoping there will be NO depressing moments on that day.

Are there any resolution for this year? Is there any? Well, 2012 has been a kick start for me. Yes, meeting my cutie pie, the business went well (of course there are a bit slope here and there just like riding roller-coaster), got the shiny stones on the finger, working with snails (more to come this year), has tonnes of excellent cooking and baking experiments etc.

Got my eyes on Leica.but I had better take a good care of my LX-3!

What do I wanted for this year 2013?
  1. Settle the PTPTN loans - always been a nightmare. Just a little bit more!
  2. Be Happy
  3. More travelling and more pictures!
  4. Visit the beaches - I miss to be there! Sedey hokey.
  5. Learn to deco cake with fondant.
  6. Have more creative ideas.
  7. More success for this year.
  8. Nak kurus!
  9. Have a big event at the end of the year..Weehoo!

Sunday, November 25, 2012

Jalan-jalan MAHA 2012




Semalam, sempat singgah sekejab di MAHA International 2012, MAEPS Serdang. Dekat je dengan office tambahan pula rehat hari Jumaat kan panjang. Sebelum pi MAHA, sempatlah perkena cendol pulut dan rojak sotong sebelah UNITEN. Memang terbaik aih~ Seriously sangatlah meriah keadaanya kat situ. Macam-macam ade daripada kuih-muih, sate ikan (popular sangat time sekolah rendah dulu), cendawan goreng..you name it lah. Semuanya ade weh. Sebaik tak blaja kat UNITEN dulu, kalau idok, abes la rupa parasku.

Diambil dari enciksepul punya blog
          Okey-okey, cite pasal MAHA pulak. Memang ramainya orang walaupun semalam masih ramai lagi peserta baaru nak setup booth mereka. Parking memang jangan kata lah. Penuh amat. Tak tahu lah kalau hari ni. Mesti parking tepi-tepi jalan tu aja. Semalam, sebab parking pon jauh amat, so daku parking illegally aje. Tak perlu bayar RM3.00. Kalau nak dikenangkan semata-mata nak jejalan kat MAHA ni memang tidak lah daku menyinggahnya. Tujuan, nak tengok ler booth Maksu Tini. Nasib jumpa. Serious besar eh MAHA nih.. Banyak tempatnya. Booth Maksu Tini letaknya kat Agro Bazar. Lama jugaklah nak cari. Banyak produk-produk bumiputra ada dijual contohnya seperti frozen food, cokelat, biskut dll. 

Booth Maksu Tini - Produk Kek Lapis Sarawak dan Kukis.

Sila jangan tiru aksi ini :)

          Jomlah pergi MAHA tahun ni. Macam-macam ada. Jangan risau kalau parking jejauh sebenarnya sebab ade kemudahan shuttle bus disediakan. Cuma saya rasa kesian sikit kalau ada yang sakit lutut dan sebagainya...memang besar nak jalan-jalan tengok kawasan. Kepada sesiapa yang bertujuan nak membeli belah, dinasihatkan bawa sekali troli kecil. Untuk kemudahan nak mengangkit barang yang banyak nanti. MAHA Internasional 2012 bermula pada 24 November hingga 2 Disember ni. Masih sempat 

Thursday, November 15, 2012

Bulgogi Brothers (Korean BBQ) @ Curve, Damansara

Annyeong-haseyo. 

Suddenly I just have the feeling to speak korean language. Hehehe.

          Last Sunday, my fiance' and I decided to have lunch at Ikea since  I was craving for the delicious meatballs. Been dreaming to have the balls! While I was on my way to park the car at the Curve, he saw the signage of Bulgogi Brothers and ask me to try the korean food since both of us never taste it before. I said ok, but I like to have the meatball first (tak mau mengalah!). Well, it was Sunday and of course very long cue towards the food counter at Ikea and please don't ask me about the seating there. Because I was so determined, we managed to get seated at some corner :) 

          I was full with 5 meatballs, broccoli and chocolate almondy cake in my tummy. Hoping that he will forget the korean food. So, I asked him to watch Skyfall (which I found out that the movie was devastatingly boring and such a disappointing) later after having the meatballs. Then, on our way to the Curve, tada! There was the Bulgogi Brothers Restaurant in front of us. With his smiley face, I know he didn't forget about it and said, "Jom cuba ni pulak!". I asked him to have it after the movie but he said no because he was hungry. And of course I agree with him...Habes diet iolls!

Bulgogi Brothers Special (RM81.90 for 400g, RM121.90 for 600g) and the beef served here is  Australian beef. There are a few beef dish to choose from either the combination of Unyang and Gwangyang-style bulgogi, Gwangyang-sik bulgogi and many more. Click here to find out the menu. The Unyang-sik bulgogi is a considered royal cuisine and made in heart-shape and Gwangyang-sik bulgogi is thinly sliced seasoned beef served with leeks, sweet potatoes, mushrooms and onions. For today we tried the Gwangyang-sik bulgogi. The beef is grilled in front us as the each server table was equipped with the induction cooker.

Complimentary from the house, Memil Cha and lots of vegetables - Kimichi, Kangkong in soya sauce, white reddish (I guess so),  corn, reen peas, sweet potato, simmered lotus in soy sauce (Yeon-gn Jorim), pumpkin+sweet potato paste and kangkong with sesame. (Phew~ Korean do eat a lot!) 

          Besides that, as this is our first time trying the korean dish, he likes to have bibimbap (influenced from korean drama - Running Man). He choose to eat Chicken Bibimbap, a korean style fried rice with spicy chicken slices and lots of vegetables. For me, I didn't like the taste. Maybe the waitress have put in too much the spicy sauce (I'm not a fan of spicy foods).

The waitress, Yati helped us grilling our Gwangyang-sik bulgogi. Love!

Chicken Bibimbap.

Thursday, October 4, 2012

Nabilah+Fahmi Big Day!

It has been a week she became a wife since 28th September 2012. It was a big day for my cousin, si Nabilah Amiruddin. Congratulations! Besides of all the dramas had taken place in our memories, the best thing is we manage to put it into a huge success! Alhamdulillah.

Attire....beautiful...Hand bouquet, haruslah handmade!
      
          The akad nikah ceremony was held at Jeumpa D'ramo, Jalan Maarof, Bangsar. I was a family-owned boutique hotel. Huge place with swimming pools, nice rooms, cozy, classy and Me like! Suitable place for small parties and even a small wedding ceremony. The more amazing things were yet to come. After entering the hall and then came the gorgeous pelamin! With purple velvet chair and come with fresh flower decoration. So elegant and nice! The beautiful pelamin was made by Rezo Collection.

The pelamin by  Rezo Collection.
          
          Okey...now I'll tell you about the drama behind the hantaran. She decided to put fresh flowers as the decoration for the hantaran. So, early September both of us went to Floristika, Bangsar. Well, of course I was stunned by hundreds of flowers and colours to choose from. But, unfortunately by my personal view, I think the prize was quite expensive and moreover they didn't have the colours that we wanted. A week before the bid day, we went to a flower wholesaler at Petaling Street. Yes! Seriously cheaper than Floristika and they have a humongous blue hydrangeas (just like my hantaran from fiancee) compared to Floristika, small hydrangea only in purple and pink but no fully blue colour. There they have the colours that she wanted, purple eustoma! The hantaran was made by Kak Rose and Aunty Normah. Nice work and well done. Well, I didn't help on this because of the non beneficial meeting with the top management at the office. Menyesal tak cuti!

Cantikan!
          
          The next day, the wedding ceremony from her side was held at Dewan Merak Kayangan. The theme was butter and thank goodness there was no scallop thingy for her pelamin. I really just don't get it why does the MK's management didn't change the pelamin's package. So out dated. You have to pay extra bucks just to get rid the scallops and have another decent pelamin design. So not cool!

During the ceremony and photo session with her BFF.
P/S: Zai, Pija, kalau nak suma satu kaler cam ni boleh ke?

          Just before the ceremony, I was text-ed by the MC of the day and introduced herself as Yuyu. While reading and replying the sms, I just wonder to myself, "Jangan-jangan Yuyu kawanku tu..." And yes! I was 100% right! So happy to see her again after 10 years leaving the high schools. Yelah biase tengok dia kat TV3 je kan..Thehehe. Of course both of us are excited upon the meeting. Siap jerit-jerit kat pintu MK kat majlis resepsi org pulak tu... Ish2! Glad to meet her again...yang penting macaroons! Boleh nempah la kalau gini... Kalau dia tak sibuk lah...hehe

Meet Yuyu my friend since primary school.

CONGRATULATION again to si Nabilah and her husband, Fahmi. Semoga jodoh berkekalan hingga akhir hayat dan bahagia semalanya. InsyaAllah :)

Monday, September 17, 2012

16 September 2012




A day to be remembered. Alhamdullillah everything went well and less drama involved. One level up and another level to go. InsyaAllah everything will be in order and according to plan. Some says that now I will be in the time frame of “Darah Manis” which seriously I don’t know much what’s that all about. But what I really understand is to “Keep Calm and Move Forward” until we reach the upper level.

Credit to Anat Photography for the lovely pictures.
       
         Click here to view more picture of the Engagement Ceremony from Anat Photography. Mine will be uploaded after this (my Lumix was sulking on that day, so need to find out who has taken the picture. Sucks big time!)

          If you asked me, of course there are some flaws here and there, hence the tension glows throughout this pretty face. Well, seriously after seeing the pictures (the one with me in it) was…OMG! It is quite hard to get the one which have the cute or gorgeous me. Even I was pretty beaten with my future sister in laws! Aiyoo! The truth at that moment I was:
  1. Nervous with butterflies insanely flying in the stomach
  2. There are too many people staring
  3. Feeling2 like a celeb with all cameras pointing at you with the blinding flashlights
  4. Had a serious stomached just before the ceremony (until Zai and Pija was worried sick about me for locking myself in the washroom for half an hour – kenot tahan anymore!    
          Thanks a bunch to people who helped and made the event turns out as it should be. Thank you so much! This is credited to both of the family. Not for getting Cik Aya and Mak Ani came all the way from Terengganu and helped us on the preparation especially on the hantaran. Creative indeed! Syukur. For my BFF, Zaidiana and Pija, a big hugs for both of you for the beautiful cake and supports especially on the stressed complications of a week of bleeding nose and stiffed neck. Thank goodness it seems to disappear just before the big event! Alhamdulillah.

                             


Thursday, September 6, 2012

Nak tengok Ning Baizura!




Masih lagi di bulan Syawal. Makan pula tak henti-henti dan kini bila berdiri atas penimbang mulalah rasa pepening kepala. Al-maklumlah apabila makanan yang nyaman-nyaman terhidang di depan mata dah tentu susah nak menolak. Di tambah pula dengan bisikan-bisikan halus, "Makanlah aku, bukan senang tau nak dapat lepas ni..." Ha, camno tu nak buat? Minggu depan konfirm-konfirm lah kena kurus banyak..Mampu ke? Doa dan usaha je lah...Kalau tak kurus nanti tidak comel pula foto-foto tu. Ohhh mimpi ngeri!

Gambar tutup perut yang belipat-lipat.
          Okey, sambung cerita pasal makan. Hari ini saya dengan kawan-kawan (Maisarah dengan Kak Ana je) pergi wakilkan staf Makmal UPM-BERNAS ke Majlis Hari Raya Kumpulan TWM. kalau langsung tiada wakil nanti takut dipulaukan pula. Jadi terpaksalah dengan umpan Ning Baizura sebagai artis jemputan. 

          Kami sampai di HQ jam 11.00 pagi. Semangat nak tengok Ning Baizura la katakan. lepas tu bertolak ke Hotel Crowne Plaza Kuala Lumpur jam 11.30am jalan kak sebab sebelah bangunan ja. Sebaik tiba ke destinasi, cari tempat duduk yang paling mantap, boleh nampak pentas. Setel sudah! Kemudian, sementara artis pujaan daku tiba, apa lagi makan time lah. List hidangan ni ape yang saya amik dan kunyah masuk ke perut aja la yeh; Kambing Bakar, Spaghetti, Mee Kari, Satay, Potato Salad, Rojak Mamak, Cendol, Kuih Sagu, Kerabu Mangga dan itu je lah yang mampu saya ingat. Makan tak hengat dunia sampai sengkak perut. Tunggu lagi ketibaan artis pujaan. Janji jam 12.00pm tapi tapi...ni dah jam 1.00pm. Tunggu lagi.

Peposing mase jamuan makan. Kelas kau Jah duduk dengan orang-orang HR.
          Lama juga kami menunggu. Tapi how pity...Ramai sangat tetamu jemputan TWM sehingga kan most of the clients tiada tempat duduk dan ade yang terpaksa berdiri sambil makan. I don't know how this could happened. Tapi memang kesian and yes pretty embarrassing sungguh sehinggakan staf di minta balik ke office sebab nak bagi the clients duduk. Kesian staf macam kami ni di suruh balik. But, guess what. Sebab nak tunggu artis pujaan, saya tunggu lah..Alhamdulillah dapat jugak dengar Ning Baizura nyanyi! Worth waiting! Now feel happy and FAT! 

Akhirnya! Dapat juga amik gambar Ning Baizura!